Wyroby z żeliwa to jeden z klasycznych elementów wystroju wnętrza kuchni. Podobnie jak nasze babcie korzystamy z nich, aby przygotować pyszne posiłki. Potrawy przyrządzone z użyciem patelni oraz garnków wykonanych z żeliwa wyróżniają się niesamowitym smakiem.
Jakie są korzyści z używania wyborów z żeliwa?
Żeliwo to stop odlewniczy a jego głównym składnikiem jest żelazo. Garnki i patelnie wykonane z tego materiału cechują się dużą odpornością na korozje oraz znaczną wagą. Wyroby z żeliwa będą służyć Ci w kuchni przez bardzo długi czas, ponadto naczynia pokryte są specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu potraw. Gotując w takich wyrobach, masz pewność, że przygotowane potrawy będą smaczne i zdrowe, ponieważ wyroby z żeliwa nie wydzielają przy gotowaniu żadnych szkodliwych substancji. Kolejnym atutem garnków z żeliwa jest ich wielofunkcyjność, którą zawdzięczają wysokiej odporności na temperatury. Dobrze sprawdzą się wykorzystane do smażenia, gotowania, a także duszenia czy pieczenia.
Jak dbać o wyroby z żeliwa?
Wyroby z żeliwa posiadają wiele zalet, aczkolwiek potrzebują odpowiedniej pielęgnacji, aby posłużyły Ci przez długie lata. Przed pierwszym użyciem garnka czy patelni z żeliwa przemyj go wodą i gąbką, nie używając żadnych detergentów. Następnie posmaruj go tłuszczem możliwym do spożycia przykładowo masłem lub olejem. Raz na jakiś czas należy powtórzyć proces z nacieraniem tłuszczu, aby wyroby z żeliwa nie rdzawiły. Ponadto takie garnki należy czyścić ręcznie, nie wolno umieszczać ich a w zmywarce.